Všetky oči na oblohu: PERZEIDY sa blížia k maximu. Môžeme vidieť až 100 meteorov za hodinu

Všetky oči na oblohu: PERZEIDY sa blížia k maximu. Môžeme vidieť až 100 meteorov za hodinu
Veronika Salayová

Jasná obloha a bohatý meteorický roj − čo viac si cez leto priať? Všetci milovníci nočnej oblohy si tento víkend prídu na svoje a čaká nás úchvatné nebeské divadlo v podobe padajúcich hviezd. Perzeidy v týchto dňoch vrcholia...

Medzi najaktívnejšie meteorické roje patria Perzeidy. Sú to rýchle meteory dosahujúce rýchlosť 59 km/s.  Zvyčajne padajú v skupinách 6 až 15 meteorov v priebehu 2 až 3 minút. Maximálne môžeme počas vrcholu vidieť až 100 meteorov za hodinu.

Činnosť Perzeíd začala 17. júla a potrvá do 24. augusta. Najdôležitejšie je však obdobie okolo maxima, ktoré zvyčajne pripadá na noc z 12. na 13. augusta.

Predpokladaný moment maxima v tomto roku pripadne podľa Americkej astronomickej spoločnosti na  pondelok 12. augusta okolo 16:00 h. Najviac meteorov bude viditeľných v noci z 11. na 12. augusta a z 12. na 13. augusta.

 

Kde Perzeidy na oblohe hľadať?

Radiant – bod, z ktorého meteory zdanlivo vychádzajú – sa nachádza v súhvezdí Perzeus, no počas aktivity roja sa pohybuje medzi súhvezdiami Cassiopeia, Perzeus a Žirafa.

Perzeidy sú veľmi rýchle a pomerne jasné na oblohe. Často zanechávajú po sebe aj svetelnú stopu a majú typický zelený začiatok stopy a červenobiely koniec.

Oblačnosť nám cez víkend bude priať a aj fáza Mesiaca bude priaznivá na pozorovanie meteorov. Na to, aby ste si Perzeidy vychutnali naplno, nebudete nepotrebovať ani ďalekohľad. Stačí vám tmavá obloha bez mrakov.

Čím je obloha tmavšia, tým viac meteorov uvidíme, takže ak nemôžeme ísť mimo mesta, tak si aspoň nájdite miesto bez ostrého jasu pouličných lámp. 

 

Perzeidy: Slzy svätého Vavrinca

Tieto meteory sú spojené s kométou 109P/Swift-Tuttle, ktorá sa v blízkosti Slnka objavuje raz za 133 rokov – naposledy nás navštívila v roku 1992.

Každá takáto návšteva spôsobí, že sa ľadové jadro kométy čiastočne roztopí a uvoľní množstvo drobných úlomkov hornín. Keď Zem prechádza oblakom kozmického prachu, úlomky zhoria v atmosfére, čo je sprevádzané charakteristickým vzplanutím.

V minulosti sa Perzeidy nazývali „slzy svätého Vavrinca“, čo sa spájalo s dátumom jeho údajnej mučeníctva 10. augusta.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
19 °C / 3 °C
Eliška
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Brigita
Streda
Prehánky
20 °C / 6 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Slavomíra
Piatok
Občasný dážď
19 °C / 6 °C
Valentína
Sobota
Prehánky
15 °C / 5 °C
Maximilián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd